Ebeveynlik yolculuğunuzda size yardımcı fertilite bilgisi sağlamak ve yolculuğunuzun neresinde olursanız olun sorularınızı cevaplamak için euroCARE ekibi buradadır. Blastosist Transferi, fertilitedeki ilerlemelerin başında gelmektedir. Bu gelişmiş destekli üreme teknolojisi, birçok çiftin aile kurma hayallerine ulaşmasına yardımcı olmak için In Vitro Döllenme (IVF) sırasında uygulanmaktadır.
Kuzey Kıbrıs’taki blastosist transferi, tüp bebek tedavisi isteyen çiftlere alternatif bir tedavi olarak sunulmaktadır. 3. günde çok sayıda kaliteli embriyosu bulunan çiftlere, blastosist transferi uygundur.
Blastosist aşaması, embriyonun fallop tüpünden rahme doğru hareket ettiği embriyogenezin ileri bir aşamasıdır. Kuluçkadan hemen önce, embriyo blastosist olur. Rahme girdikten sonra, blastosist embriyo, rahim duvarına tutunmaya başlar. Bu sürece implantasyon denir.
Blastosist embriyoları bu kadar özel kılan “sağlamlık” aşamasını geçmeleridir. İlk birkaç gün embriyonun gelişimi kadının yumurtasındaki besinlere bağlıdır.
Üçüncü günden sonra, embriyo kendi genlerine güvenmeye başlar. Genelde, embriyoların sadece üçte biri ile yarısı blastosist haline gelir.
Blastosist Transfer Nedir?
Bir blastosist, IVF Laboratuarında 5 veya 6 gün boyunca döllenmiş, büyütülmüş ve geliştirilmiş bir yumurtadan oluşur. Kıbrıs’taki In Vitro Döllenme (IVF) tedavisi sırasında, blastosist süreci ICSI‘nin yardımıyla Embriyoloji Laboratuarımızda gerçekleşir.
Blastosist embriyolar, uterus duvarına (endometriyum) tutunmadan önce ileri bir gelişim aşamasına (100-150 hücre) ulaşır.
Bazı doğal sebeplerden dolayı her embriyo blastosist aşamasında hayatta kalamaz yani 5. güne ilerleyemez. 5. güne yani . Dahası, blastosist embriyolar uterus ortamına kolayca adapte olabilir, çünkü gelişimleri doğal döngülerdekine benzer.
Embriyonun 5. güne kadar ilerlemesi, kadının yaşına, yumurta kalitesine ve erkek partnerinin sperminin sonucu oluşacak olan embriyo sayısı ve kalitesine bağlıdır.
Blastosist transferi ile implantasyon (tutunma) şansı daha yüksektir çünkü iyi embriyoların seçimi söz konusudur, yani sadece iyi olan embriyolar laboratuvarda gelişimlerine devam etmekte ve 5. güne ulaşabilmektedir.
Blastosist Gelişme
Blastosist embriyo transferi, en gelişmiş aşamaya ulaşan bir embriyonun uterusa aktarıldığı özel bir In Vitro Fertilite (IVF) tekniğidir. Yumurtalıklardan yumurta topladıktan sonra, IVF ICSI ile döllenmeye başlarlar.
Embryinon gelişim aşamaları:
- Pronükleer evre (döllenmiş yumurta)
- İkinci günde iki ile dört hücreli aşama
- Üçüncü gün sekiz hücreli aşama
- Dördüncü gün Morula aşaması
- Beşinci günde blastosist aşama
Blastosist transfer bana uygun mu?
euroCARE IVF‘teki hedefimiz, ileri seviyedeki tıbbi desteğimizle ebeveyn olmanıza yardımcı olmaktır.
Positive betaHCG sonucu elde etmek ve çoğul gebelik riskini azaltmak için blastosist transferi sunuyoruz. Başarılı bir sonuç alma şansı daha yüksek olan genç kadınlar veya birden fazla embriyo transfer etmek istemeyen çiftler için özellikle blastosist transfer önerilir.
Bütün embriyolar blastosist aşamaya ulaşamazlar. Bazı embriyoların 2. günde (4 hücreli aşamada) gelişimleri durabilir ve ilerleyemezler. Blastosist embriyo transferini az ve kalitesiz yumurta üreten kadınlara önermememkteyiz.
euroCARE ekibimiz, 5. gün embriyo transferi yerine 3. gün embriyo transferini önerebilir. Böylelikle 5. günde transfer edilmeyecek embriyo olmama riski de ortadan kalkmış olur. Doktorumuz, transferden önce sizinle embriyolarınızın gelişimini paylaşır ve embriyo transfer gününe beraber karar verirsiniz.Kaynaklar: