Erkeklerde Kısırlık

Semen analizi, eşinizin sperm sayısını ölçen bir erkek kısırlık testidir. Erkek kısırlığının yaygın nedenleri ve semptomları için bize ulaşın!

Kısırlık ile mücadele eden herhangi bir birey veya çift, Kuzey Kıbrıs’taki gelişmiş IVF tedavisine başvurarak hayallerini sürdürebilir. Önde gelen üreme endokrinologlarımız infertilite tanısı sunmanın yanı sıra daha gelişmiş doğurganlık tedavileri için seçenekler önerir.

Male Fertility solutions to achieve pregnancy successDeneyimli medikal ekibimizin liderliğindeki euroCARE IVF, Kuzey Kıbrıs’ın  sadece teknik olarak gelişmiş değil, aynı zamanda duygusal olarak da ebeveynlerimize rahatlatıcı bir ortam sağlayan tüp bebek merkezidir.

Erkek kısırlığı, bir erkeğin doğurgan bir kadında hamileliğe neden olamaması anlamına gelir. Olguların yaklaşık  40-50’sinde infertilite erkek faktörüne bağlıdır. Erkeklerin %10 ila %15’i sperm anormallikleri nedeniyle kısırdır. Düşük sperm sayısı, sperm iletim sistemindeki hormon dengesizliği veya tıkanmasından kaynaklanabilir. Kısırlık tüm erkeklerin yaklaşık %7’sini etkiler.

Tıp bilimindeki ilerlemelerle birlikte artık bebek yapmanın birden fazla yolu var. Yüksek başarı oranlı IVF programımız sayesinde, infertilite ile mücadele eden hastalarımıza kendi çocuklarına sahip olma imkanı sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Erkek Doğurganlığı ve Hamilelik

Erkek doğurganlığı karmaşık bir süreçtir. Eşinizin hamile olması için ihtiyacınız olan;

  • Sağlıklı sperm;  Ergenlik döneminde, erkek üreme organları büyümeli ve gelişmelidir. En az bir testis düzgün çalışmalı ve vücut sperm üretimi için  yanı sıra diğer hormonları da üretmelidir.
  • Spermada sperm; Testislerde sperm üretildiğinde, meni ile karışır ve daha sonra penisten dışarı atılıncaya kadar hassas tüplerde taşınır.
  • Spermada yeterli sperm; Spermada sperm sayısı düşükse, yumurtayı dölleme şansını azaltır.
  • Fonksiyonel ve hareketli sperm; Anormal hareketlilik spermin yumurtaya ulaşamayabileceği/nüfuz edemeyeceği anlamına gelir.

Erkek Kısırlık Belirtileri

  1. Cinsel istekte değişiklikler

Bir erkeğin doğurganlığı libido ile yakından ilişkilidir. Genellikle hormonların neden olduğu cinsel işlev bozukluğu, kısırlık problemini gösterebilir.

  1. Testis ağrısı veya şişmesi

Erkeklerde kısırlığa neden olan durumun çoğu, testislerde ağrı veya şişmeye yol açar.

  1. Ereksiyonu sürdürme sorunları

Erkeklerde hormon seviyesi bir nedenden dolayı azalırsa, ereksiyon sürdürme yeteneğini kaybeder – bu da potansiyel olarak hamilelik şansını azaltabilir.

  1. Boşalma ile ilgili sorunlar

Ejakülasyon sorunları (Retrograd ejakülasyon, erken boşalma, ejakülasyonun başarısızlığı) veya az miktarda sıvı boşalması, doğurganlık problemini gösterebilecek semptomlardır.

  1. Küçük testisler

İnmemiş testis, düşük sperm sayısı ve hormon dengesizliğine yol açar.

İnfertil bireyler, hamile kalma şansını önemli ölçüde arttıran güvenli ve etkili kısırlık tedavileri arama olanağına sahiptir.

Erkek Kısırlık (İnfertilite) Nedenleri

Erkek kısırlığına birçok durum neden olabilir:

Medikal nedenler:

  • Varikosel; testisleri boşaltan damarların şişmesi ve erkek infertilitesinin en yaygın geri dönüşümlü nedeni. Varikoseller spermin kalitesinin düşmesine neden olur.
  • Enfeksiyon. Bazı enfeksiyonlar sperm üretimini veya sperm sağlığını etkiliyebilir veya sperm geçişini engelleyen yara izi bırakabilir. Bunlar epididim (epididimit) veya testislerin (orşit) iltihaplanmasını ve gonore veya HIV dahil cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonları içerir. Bazı enfeksiyonlar kalıcı testis hasarına neden olabilir, ancak çoğu zaman sperm geri alınabilir.
  • Boşalma sorunları. Retrograd boşalma, spermin orgazm sırasında penisin ucundan çıkmak yerine mesaneye girdiğinde ortaya çıkar. Çeşitli sağlık koşulları: diyabet, omurilik yaralanmaları, ilaçlar ve mesane, prostat veya üretranın ameliyatı dahil olmak üzere retrograd ejakülasyona neden olabilir.
  • Omurilik yaralanması veya bazı hastalıkları olan erkekler, hala sperm üretmelerine rağmen, spermleri boşaltamazlar. Genellikle bu durumlarda sperm destekli üreme tekniklerinde kullanılmak üzere alınabilir.
  • Spermlere saldıran antikorlar. Anti-sperm antikorları, spermi yanlışlıkla zararlı istilacılar olarak tanımlayan ve bunları ortadan kaldırmaya çalışan bağışıklık sistemi hücreleridir.
  • Tümör. Kanserler ve habis olmayan tümörler, erkek üreme organlarını doğrudan, hipofiz bezi gibi üreme ile ilgili hormonları salgılayan bezler aracılığıyla veya bilinmeyen nedenlerle etkileyebilir. Bazı durumlarda, tümörleri tedavi etmek için kullanılan cerrahi, radyasyon veya kemoterapi yöntemleri erkek doğurganlığını etkileyebilir.
  • İnmemiş testisler. Bazı erkeklerde, fetal gelişim sırasında testislerden biri veya her ikisi de, testisleri (skrotum) içeren kese karnına inmez. Bu duruma sahip erkeklerde doğurganlığın azalması daha olasıdır.
  • Hormon dengesizlikleri. Kısırlık, testislerin kendisindeki bozukluklardan veya hipotalamus, hipofiz, tiroid ve adrenal bezler de dahil olmak üzere diğer hormonal sistemleri etkileyen bir anormallikten kaynaklanabilir. Düşük testosteron (erkek hipogonadizmi) ve diğer hormonal problemlerin bir dizi olası alt nedeni vardır.
  • Sperm taşıyan tübüllerin sorunları. Birçok farklı tüp sperm taşır. Ameliyatta yanlışlıkla yaralanma, önceki enfeksiyonlar, travma, kistik fibroz veya benzer kalıtsal durumlar dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı bloke edilebilirler.
  • Tıkanıklık testis dahil, testisleri boşaltan tüplerde, epididimde,  boşalma kanallarının yakınında veya üretrada herhangi bir seviyede meydana gelebilir.
  • Kromozom kusurları. Bir erkeğin iki X kromozomu ve bir Y kromozomuyla (bir X ve bir Y yerine) doğduğu Klinefelter sendromu gibi kalıtsal bozukluklar, erkek üreme organlarının anormal gelişimine neden olur. İnfertilite ile ilişkili diğer genetik sendromlar arasında kistik fibroz, Kallmann sendromu ve Kartagener sendromu bulunur.
  • Cinsel ilişkide sorunlar. Bunlar, seks için yeterli ereksiyonu (erektil disfonksiyon), erken boşalma, ağrılı cinsel ilişki, penisin altında bir üretral açıklık (hipospadias) gibi anatomik anormallikleri veya cinsel ilişkiye müdahale eden psikolojik  problemleri içerebilir.
  • Çölyak hastalığı. Glütene, çölyak hastalığına duyarlılığın neden olduğu bir sindirim bozukluğu erkek kısırlığına neden olabilir. Glutensiz bir diyet uygulandıktan sonra doğurganlık gelişebilir.
  • Bazı ilaçlar. Testosteron replasman tedavisi, uzun süreli anabolik steroid kullanımı, kanser ilaçları (kemoterapi), bazı antifungal ilaçlar, bazı ülser ilaçları vb. sperm üretimini bozabilir ve erkek fertilitesini azaltabilir.
  • Önceki ameliyatlar. Bazı ameliyatlar, vazektomi, kasık fıtığı onarımı, skrotal veya testiküler ameliyatlar, prostat ameliyatları, testis ve rektal kanserler için yapılan büyük karın ameliyatları dahil olmak üzere ejakülatınızda sperm bulundurmanızı engelleyebilir. Çoğu durumda, bu tıkanıklığı tersine çevirmek veya doğrudan epididim ve testislerden sperm almak için cerrahi yapılabilir.

Çevresel etkenler

Isı, toksinler ve kimyasallar gibi bazı çevresel elementlere aşırı maruz kalma sperm üretimini veya sperm fonksiyonunu azaltabilir. Özel nedenler:

  • Endüstriyel kimyasallar.
  • Ağır metal maruziyeti.
  • Radrasyon veya X-ray.
  • Testislerin aşırı ısınması.

Erkek fertilitesini etkileyen diğer nedenler:

  • Madde kullanımı. Kas gücünü ve büyümesini teşvik etmek için alınan anabolik steroidler, testislerin küçülmesine ve sperm üretiminin azalmasına neden olabilir. Kokain veya esrar kullanımı, sperminizin sayısını ve kalitesini de geçici olarak azaltabilir.
  • Alkol kullanımı. Alkol içmek testosteron seviyelerini düşürebilir, erektil disfonksiyona neden olabilir ve sperm üretimini azaltabilir. Aşırı içmenin neden olduğu karaciğer hastalığı da doğurganlık sorunlarına yol açabilir.
  • Sigara kullanımı. Sigara içen erkekler, sigara içmeyenlere göre daha düşük sperm sayısına sahip olabilir.
  • Stres. Stres, sperm üretmek için gerekli olan bazı hormonlara müdahale edebilir. Doğurganlık sorunları da dahil olmak üzere şiddetli veya uzun süreli stres sperm sayınızı etkileyebilir.
  • Depresyon. Araştırmalar, bir erkek partnerin şiddetli depresyonu varsa gebelik olasılığının daha düşük olabileceğini göstermektedir. Ek olarak, erkeklerde depresyon azalmış libido, erektil disfonksiyon, gecikmiş veya inhibe edilen boşalma nedeniyle cinsel işlev bozukluğuna neden olabilir.
  • Kilo. Obezite, spermleri doğrudan etkilemek ve erkek fertilitesini azaltan hormon değişikliklerine neden olmak da dahil olmak üzere doğurganlığı çeşitli şekillerde bozabilir.

Ne zaman doktora gitmeliyim?

Kadın ve erkeklerde çeşitli faktörler doğurganlığı etkileyebilir. Genel olarak, bir yıldan beri hamile kalmaya çalışan 35 yaşın altındaki bir kadının veya altı ay boyunca deneyen 35 yaşın üzerindeki bir kadının en iyi eylem yolunu belirlemek için bir doğurganlık uzmanına danışması önerilir.

İstatistikler, infertilite sorunlarının yüzde 40’a kadarının sperm üretimi veya sperm dağıtımının engellenmesi gibi durumlar olabileceğini göstermektedir.

Erkek kısırlığı sorunları yaşıyorsanız, ICSI prosedürünü aşağıdaki sperm alma yöntemleriyle birleştirebiliriz: Perkütan Sperm Aspirasyonu (PESA), Testiküler Sperm Aspirasyonu (TESA), Testiküler Sperm Ekstraksiyonu (TESE) ve Mikrodiseksiyon TESE.

 Kaynaklar:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/male-infertility/symptoms-causes/syc-20374773

Share this on social media!
Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
EuroCARE Tüp Bebek Merkezi olarak size nasıl yardımcı olabileceğimizi öğrenmek ister misiniz?