Kıbrıs’ta donör sperm kullanarak tüp bebek tedavisine geçme kararı kişiseldir ve çeşitli nedenlere dayanmaktadır. Kıbrıs’ta sperm bağışı için en yaygın endikasyonlardan bazıları şunlardır:
- Erkek-faktör kısırlığı: Erkek faktör kısırlığı, tüm kısırlık vakalarının üçte birinde mevcuttur. ICSI ile Tüp Bebek tedavisinde düşük sperm sayılarına sahip erkeklerin spermleri kullanılabilirken, bazı erkekler canlı sperm üretemeyebilir (azospermi) ve sperm bağışçısına ihtiyaç duyar. Bu tarz sperm sorunları, üreme organları tıkandığında veya yok olduğunda ortaya çıkar. Bir erkek kendi spermini kullanarak üreme sisteminin normal işlevini engelleyebilecek otoimmün veya genetik koşullar nedeniyle bir çocuğa baba olamayabilir. Kanser tedavisi, bir erkeğin sperm üretme yeteneğini etkileyebilir. Bu hastalar artık sperm bağışı programımız sayesinde eşi benzeri olmayan bir mutluluk ve sevinçle aileler oluşturabilirler.
- Genetik hastalıklar: Bazı genetik hastalıkların taşıyıcıları olan erkekler, mutasyonun bebeğe geçmesini önlemek için bir sperm donörü kullanmayı seçebilirler. Bu gibi durumlarda sperm bağışı, gelecekteki ebeveynler için alternatif bir çözüm ve yenilenmiş bir umut sağlayabilir.
- Eşcinsel çiftler: Aynı cinsiyetten kadın eşler, ebeveyn olmalarına yardımcı olmak için üçüncü taraf destekli üreme teknolojisinin kullanımından yararlanabilir. Sperm bağışı, her lezbiyen çiftin aile kurma planlarının ayrılmaz bir parçasıdır.
- Bekar kadınlar: Tek başına anne olmayı seçen bekar kadınlar sperm donörü kullanabilir. İsimsiz bir sperm donörü, yasal, kişisel veya velayetle ilgili sorunlar olmaksızın ebeveynliğe giden net bir yol sağlar. IVF, birçok bekar kadın tarafından tercih edilen yaygın bir seçenektir çünkü gelecekte kullanmak için fazladan embriyoların dondurularak saklanması da ek fayda sağlar.
Sperm Bağışçısını Seçme Süreci
Sperm donöründe aranacak temel nitelikler sağlık sorunlarının ve genetik hastalıkların olmamasıdır. Bu nedenle kliniğimiz, sperm bankası tarafından gerçekleştirilen kapsamlı tarama prosedürlerini inceler.
Sperm donörü tarama süreci şunları içerir:
- Semen Analizi. Bu, sperm sayısını, hareketliliği ve morfolojiyi ölçmek için kullanılan standart bir testtir. Genel olarak mililitre başına minimum 20 ila 30 milyon hareketli sperm olmasını tavsiye ederiz.
- Genetik Test (Karyotipleme). Veri tabanımıza bir donör eklemeden önce eksiksiz kromozom analizi yaptırmış olmasına dikkat ederiz. Bu test, çocuğa geçebilecek herhangi bir genetik hastalığı engellemek için yapılır.
- Kan Testleri. Bu, kan grubunu ve Rh faktörünü belirlediği gibi enfeksiyon testlerini de içerir.
Tüm potansiyel bağışçılar, bağış yapmadan önce kapsamlı tıbbi, genetik ve STI testlerinden geçer. Tıbbi değerlendirme tamamlandıktan sonra, bir meni örneği alınır ve dondurulmuş halde saklanır. Sperm 6 ay süreyle karantinada tutulur. Bu sürenin sonunda, çocuğa geçebilecek bulaşıcı hastalıkları engellemek için testler tekrarlanır. Yapılan testler enfeksiyon olmadığını doğruladıktan sonra sperm donörü donör veri tabanına eklenir ve sperm örnekleri kliniğimizde tüp bebek tedavilerinde kullanılmak üzere hazırlanır.
Sperm bağışı, embriyo elde etmek için laboratuvarda spermatozoon ile bir yumurtanın döllenmesini içerir. Yumurtaların döllenmesi Intrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI) Kıbrıs ile gerçekleştirilir. Bu yöntemle tek tek sperm hücreleri doğrudan her bir yumurtaya enjekte edilir.
Sperm donasyonlu tüp bebek tedavisini bekar kadınlar ve aynı cinsiyetten kadın çiftler de tercih eder. Erkek faktör kısırlığından etkilenen veya birden fazla başarısız tüp bebek döngüsü yaşayan çiftler için de önerilebilir. Kalitesiz embriyoları olan veya erkek faktör nedeniyle tekrarlayan implantasyon başarısızlığı olan çiftler de sperm donasyonundan faydalanabilir. Donör sperm, cinsel yolla bulaşan hastalıkların veya genetik bir durumun babadan çocuğa geçmesini önlemek için kullanılabilir.
Sperm bağışçısını seçmek
Bir sperm donöründe istediğiniz özellikleri (fiziksel özellikler, uyruk, eğitim, meslek vb) hasta danışmanınız not alır. Alıcılar özellikle Rh faktörüne de çok önem vermektedir. Uygun bir donörün seçimi genellikle fiziksel özelliklere ve/veya etnik kökene göre yapılır.
Sperm donörü seçildikten sonra banka, kliniğimize donmuş sperm numunesi gönderir. Toplanan yumurtaların döllenmesi için IVF’de kullanılmak üzere laboratuvarda sperm örnekleri çözdürülür.
Kliniğimiz sadece Avrupa’daki sertifikalı sperm bankasıyla çalışmaktadır. İlgilenen hastalar veri tabanımıza erişebilir ve farklı donör profillerine bakabilir. Bekleme listesi yoktur, bu nedenle doğru eşleşmeyi bulur bulmaz tedavinize başlayabilirsiniz.
Sperm Bağışçısının Hakları
Bağışçının, doğacak çocuk üzerinde yasal olarak hiçbir hakkı veya sorumluluğu yoktur. Kuzey Kıbrıs’ta sperm bağışı anonimdir. Bu, bağışçıların ebeveynleri tanımaması ve bağış sonucu doğan çocuklar tarafından izlenemeyeceği anlamına gelir. Bağışçının, ortaya çıkan çocuklar veya ebeveynleri hakkında bilgi almasına izin verilmez.
Kliniğimiz aracılığıyla donör sperm kullanıyorsanız, sperm donörü:
- çocuğunuzun yasal ebeveyni olamaz.
- çocuğa karşı herhangi bir yasal yükümlülüğü yoktur.
- doğum belgesinde ismi yazılamaz.
- çocuğun nasıl yetiştirileceği konusunda herhangi bir hakka sahip değildir.
- çocuğu maddi olarak desteklemek zorunda değildir.
Siz ve eşiniz (varsa) çocuğun resmi ebeveyn(ler) i olarak kaydedileceksiniz.
Sperm Donasyonu Başarı Oranları
Sperm bağışı için başarı oranlarının medikal ve üreme geçmişiniz, yumurta kaliteniz, yaşam tarzı alışkanlıklarınız vb. dahil olmak üzere birkaç faktörden etkilendiğini unutmamak önemlidir. EuroCARE IVF danışmanınız her zaman size en yüksek şansı veren tedavi sürecini önerecektir.
Kıbrıs EuroCARE Tüp Bebek Merkezinde Sperm Donasyonu
EuroCARE IVF’de sperm bağışı, bireylerin ve çiftlerin ailelerini kurmalarına veya büyütmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış kapsamlı bir donör programıdır. Amacımız, sperm donörü kullanılarak yapılan tüp bebek tedavilerinin doğal üremeyi yansıtmasını sağlamaktır. Yaklaşan IVF yolculuğunuz hakkında daha fazla bilgi edinmek için ekibimizle iletişime geçin.