In Vitro Fertilizasyon (IVF), bir yumurtanın kadın bedeni dışında döllenmesini ve ardından kadının rahmine aktarılmasını içeren bir doğurganlık tedavisidir. Kuzey Kıbrıs’ın önde gelen tüp bebek merkezindeki IVF, hamile kalmanıza yardımcı olmak için ileri teknolojiyi bilimle birleştirir.
IVF, en yaygın kullanılan yardımcı üreme teknolojisi (ART) türlerinden biridir. Hamilelik elde etmek için döllenme, embriyo gelişimi ve implantasyona yardımcı olan stimulasyon ilaçları ve medikal prosedürlerin bir kombinasyonu kullanır.
İlk olarak, daha fazla yumurta üretebilmek için aşı şeklinde doğurganlık ilaçları alırsınız. Yumurtalar hazır olduğunda, euroCARE IVF doktorumuz, yumurtalıklarınızdan olgun yumurtaları toplar. Yumurtalar toplandıktan sonra, Intrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI) kullanılarak laboratuvarda eşinizin (veya vericinin) spermiyle döllenir. Üç ile beş gün sonra, iki veya üç embriyo doğrudan rahminize yerleştirilir. Transfer edilen embriyolardan herhangi biri rahim duvarına yerleşirse hamilelik gerçekleşir.
Kuzey Kıbrıs’ta Tüp Bebek Süreci Nedir
Kuzey Kıbrıs’ta IVF‘in birçok adımı vardır ve tüm tedavi sürecini tamamlamak yaklaşık 18-20 gün sürer. Gebe kalmada sorun yaşıyorsanız IVF, hamilelik şansınızı önemli ölçüde arttırır. Alternatif olarak IVF, belirli genetik koşulların ebeveynlerden çocuklarına geçmesini önlemek için de kullanılabilir.
Tüp Bebek tedavisi, eşlerden birinin veya her ikisinin de kısırlıkla mücadele ettiği durumlarda kullanılabilir. Tüp bebek laboratuvarda yumurta ve spermi birleştirdiği için gebelik oluşma şansını arttırır. Tüp bebek sayesinde yumurta ve spermle ilgili birçok sorun kolayca aşılabilir. İlk konsültasyonunuzda, tüp bebek uzmanımız hamile kalmayı zorlaştıran sorunları belirleyecektir; buradan uzmanımız en iyi tedavi planını veya sizin için hangi kısırlık tedavisinin doğru olduğunu belirleyebilir.
Düşük sperm sayısına sahip erkekler IVF’den faydalanabilir çünkü yumurtalar ICSI yöntemi kullanılarak birkaç sperm hücresiyle döllenir. Şiddetli erkek faktör kısırlığı vakalarında donör sperm ile tüp bebek yoluyla gebelik sağlanabilir. Tüm bu seçenekler, bireylerin ve çiftlerin doğurganlık sorunları ne olursa olsun aile kurmalarına izin verir.
Yumurtalık Stimülasyonu
Tüp bebek süreci yumurtalık uyarımı ile başlar. Bu aşamada hasta, birkaç yumurta üretmesine yardımcı olmak için 10-12 gün doğurganlık ilaçları alır. Kan testleri ve ultrason yoluyla izleme bu adımda önemlidir. Bunlar hormon seviyenizi ölçerek yumurtalıklarınızın tepkisini takip eder.
Yumurtalarınız tamamen olgunlaştıktan sonra, tüp bebek doktorumuz Kuzey Kıbrıs’taki kliniğimizde yumurta toplama prosedürü gerçekleştirecektir. Yumurtaları yumuşak, ince bir tüp ve ultrason kullanarak çıkarıyoruz. Yumurtalıklardan birden fazla yumurta almak sadece 15 dakika sürer. İşlem sırasında kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olmak için hafif bir sakinleştirici verilecektir.
İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI)
Yumurta alındıktan sonra, yumurtalar değerlendirme için embriyo laboratuvarına gönderilir. Yumurtalar önce kalite ve olgunluk açısından değerlendirilir ve ardından eşinizden veya sperm donöründen alınan spermle döllenir. Her bir yumurtaya ayrı sperm hücresi enjekte edilir – buna intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) denir. Sperm sorunları olan erkekler ICSI’den yararlanır çünkü döllenmenin gerçekleşmesi için sadece birkaç sperm hücresine ihtiyaç vardır. ICSI, euroCARE IVF’deki tüm IVF prosedürlerinin ayrılmaz bir parçasıdır ve hiçbir ek ücret olmaksızın gerçekleştirilir.
Embriyo Transferi
Döllenen yumurtalardaki hücreler bölünmeye başladıkça embriyolar, embriyolog ekibimiz tarafından düzenli olarak izlenmeye başlar. Kalite değerlendirme raporlarına göre, en yüksek dereceli embriyolar, döllenmeden sonraki 3. veya 5. günde transfer için seçilir. Kalan kaliteli embriyolar ileride kullanılmak üzere dondurulabilir. Embriyo transfer prosedürü, rahim ağzından ve doktorun embriyoları dikkatlice yerleştirdiği rahim içerisine önceden yüklenmiş ince bir tüpün sokulmasıyla gerçekleştirilir. Bu sadece 15 dakika süren basit, kısa ve ağrısız bir işlemdir.
Embriyo Yapıştırıcı
EuroCARE IVF’de, daha önce embriyo tutkalı adı verilen solüsyona batırılmış embriyoları transfer edebiliyoruz. Yapıştırıcı, implantasyonu destekler ve gebelikte başarı şansını arttırır.
Tüp Bebek Sonrası Gebelik Testi
Embriyo transferinden 12 gün sonra, transferin başarılı olup olmadığını kontrol etmek için bir gebelik testi yapılır. Pozitif bir test sonucu alırsanız, lokal kadın doğum uzmanınızla doğum öncesi kontrollere başlayacaksınız. Normal bir hamilelik için orada kan testleri ve ultrason ile takip edileceksiniz.
Embriyolardan herhangi biri rahminizin iç yüzeyine yerleşirse hamilelik gerçekleşir. Embriyo transferinden sonra doktorumuz rahim zarınızın kalınlaşmasına yardımcı olmak için ilaç yazacaktır. Bu, vücudunuzun embriyoları kabul edebilmesi için önemlidir. Bu ilaçlar, embriyoların rahimde hayatta kalması ve büyümeye devam etmesi için uygun bir ortam sağlar.
Kriyoprezervasyon
Çoğu çift, transfer edilmeyen kaliteli embriyolarını dondurmayı tercih eder. EuroCARE IVF’de, embriyoları dondurmak için vitrifikasyonu kullanıyoruz. Bu yöntemle embriyolar, iç kısımda buz kristallerinin oluşmaması için süper hızlı soğutulur. Ailenizi büyütmek istediğinizde, embriyolar çözülür (yavaşça ısınır) ve ardından rahminize aktarılır.
Donmuş Embriyo Transferi (DET)
Dondurarak saklama, yaygın olarak kullanılan bir teknoloji haline geldi. IVF döngüleri sırasında hastalar, kaliteli embriyoları gelecekte gebeliği denemek için dondurabilirler. EuroCARE IVF Kıbrıs’taki dondurulmuş embriyo transferi (DET) döngüsü, rahminizi implantasyona hazırlamak için transferden önce hormon desteğini içerir. Dondurulmuş embriyolar yavaş yavaş oda sıcaklığına getirilerek çözülür ve ardından kadının rahmine aktarılır. DET döngülerinin başarı oranları da oldukça yüksektir.
Tüp Bebek İşlemi Ne Kadar Sürer
Kuzey Kıbrıs’ta tipik bir Tüp Bebek prosedürü, Tüp Bebek döngüsünün ilk gününden embriyo transfer prosedürüne kadar 18 ila 20 gün sürebilir. IVF’e başlamadan önce euroCARE IVF medikal uzmanımız, tedavi planınızı ayrıntılı olarak hazırlayacak ve tedavi zaman çizelgesini belirleyecektir. Her IVF yolculuğu benzersizdir. Medikal durumunuza ve yumurtalık yanıtınıza bağlı olarak, en iyi sonucu elde etmek için tedavi planınız süreç boyunca güncellenebilir. Tedavi planınız aşağıdaki faktörlere bağlı olacaktır:
- Stimulasyon ilaçları kullanarak vücudunuzu yumurta alımı için hazırlama.
- Yumurtalıklarınızın ilaçlara verdiği yanıtı izlemek.
- Daha fazla yumurta olgunlaştırmasına yardımcı olmak için ilaç protokolünüzü ayarlamak.
Tüp Bebek Kimler için Uygun
Kuzey Kıbrıs’ta IVF genel olarak, çiftler doğal yolla 12 ay sürekli denemesine rağmen gebe kalamadığında kullanılır. Bazı durumlarda bu süre 6 aya indirilir (35 yaş üstü kadınlarda). IVF, hem kadınlarda hem de erkeklerde yumurtlama bozuklukları, endometriozis, erken yumurtalık yetmezliği, rahim fibroidleri, genetik bozukluklar, bloke, hasar görmüş veya çıkarılmış fallop tüpleri veya uterus gibi çeşitli faktörlerin neden olduğu kısırlığı ve sperm üretiminin neden olduğu erkek kısırlığını tedavi etmek için kullanılır.
Bazı durumlarda, bireylere ve çiftlere donör yumurtaları veya donör spermleri kullanmaları önerilebilir. Tek başına aile kurmak isteyen bekar kadınlar, donör sperm ile tüp bebek yoluyla anne olabilirler. Kanserli kişilerde sağlıklı yumurta veya spermler kanser tedavisine başlamadan önce dondurulabilir. Buna yumurta / sperm dondurma denir. Dondurulmuş yumurta veya sperm, kanser tedavisi bittikten sonra çözülebilir ve implantasyon için embriyolar oluşturularak tüp bebek döngüsünde kullanılabilir.
Fallop tüplerini tıkalı, hasar gören veya çıkaran kadınlar, yumurtaları yumurtalıklardan alındığı ve özel bir laboratuvarda vücut dışındaki spermlerle döllendiği için IVF yoluyla hamile kalabilir. Embriyolar daha sonra rahim ağzından aktarılır.
Tüp Bebek Ağrılı mı
Tüp Bebek işlemi genellikle ağrılı değildir. Tüp Bebek sürecinde rahatsızlığa neden olabilecek birkaç adım vardır. Küçük bir rahatsızlık veya ağrıdan daha fazlasıyla karşılaşmak alışılmadık bir durumdur.
Doğurganlık ilaçlarının çoğu enjeksiyonla uygulanır ve ağrıyı azaltmak için bir kalem şeklinde tasarlanmıştır. Bu tür enjeksiyonları uyguladıktan sonra herhangi bir rahatsızlık olursa birkaç dakika içinde geçer.
Yumurta toplama, yumurtaların yumurtalıklardan ince bir tüp aracılığıyla alınmasını içeren medikal bir işlemdir. Bu 15 dakikalık prosedür sırasında herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissetmemeniz için size sakinleştirici verilecektir. Uyarıcı ilaçlardan kaynaklanan yumurtalıkların genişlemesi nedeniyle karın bölgesinde hafif bir rahatsızlık hissedebilirsiniz.
Embriyo transferi, embriyo(lar)ı rahim içine aktarmak için yumuşak, esnek, ince bir tüp kullanan ağrısız bir prosedürdür.
Tüp Bebek Güvenli mi
Tüp Bebek tedavisi, infertilite için güvenli ve etkili bir teknolojidir. EuroCARE IVF’de hasta güvenliği en büyük önceliğimizdir. Tüp bebek tedavisinin ana riski çoğul gebeliklerdir (ikizler, üçüzler veya daha fazlası). Bununla birlikte, rahminize daha az embriyo transfer edilmesine karar verebilirsiniz. Bir başka olası IVF riski, düzenli izleme ve protokol ayarlamasıyla kolayca önlenebilen veya yönetilebilen yumurtalık hiperstimülasyon sendromudur (OHSS). Medikal ekibimizle iletişim halinde olmanız ve prosedür sırasında veya sonrasında fark edebileceğiniz olağandışı semptomları bildirmeniz çok önemlidir.
Tüp Bebek Başarı Oranları
2018 yılında, Kuzey Kıbrıs’taki euroCARE IVF kliniğinde IVF yoluyla başarılı bir gebelik şansı aşağıdaki gibiydi:
- 20-29 yaş arası kadınlarda %78
- 30-34 yaş arası kadınlar için %67
- 35-39 yaş arası kadınlar için %49
- 40-44 yaş arası kadınlar için %29
Aynı yıl içinde donör yumurtaları kullanarak IVF yoluyla başarılı bir hamilelik yüzdesi aşağıdaki gibiydi:
- 35 yaşın altındaki kadınlar için %80
35-39 yaş arası kadınlar için %79
40-44 yaş arası kadınlar için %78
45 yaş ve üstü kadınlar için %70
Tüp Bebek Başarısını Etkileyen Faktörler
IVF yoluyla gebelikte başarı şansı, aşağıdakiler dahil birçok faktöre bağlıdır:
- yaş
- kısırlığın nedenleri ve süresi
- donör yumurtaları kullanmak
- önceki gebeliklerin başarısı
- önerilen bir tedavi planı
Hamile kalmanızı önleyen birçok faktör vardır. İlk denemede hamile kalmayan kadınların ikinci, üçüncü ve çoklu IVF döngülerinden sonra hamile kalma şansı hala çok yüksektir. Doktorumuz sizin durumunuzu gözden geçirecek ve başarısız IVF döngülerinizin nedenlerini araştırarak hamilelik şansınızı sizinle değerlendirecektir. Donör yumurtasuı kullanmaya karar verirseniz, yumurta bağışı tedavisi için uygun şekilde hazırlanacaksınız.
euroCARE Tüp Bebek Kliniğinde IVF
Kuzey Kıbrıs’taki euroCARE IVF kliniği, tüm bireylerin ve çiftlerin rahatlıkla erişebileceği ve uygun maliyetli tüp bebek tedavi paketleri sunmaktadır. Tüp bebek uzmanımız, hangi tedavi seçeneğinin sizin için en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır.
Tüp bebek tedavi paketleri çerçevesinde verilen hizmetler arasında klinik ziyaretleri, ultrason ve bazı testler, ICSI (intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu) prosedürü, embriyo yapıştırıcısı ile birlikte embriyo transferi, destekli tarama ve embriyo dondurma yer almaktadır.
Ebeveynliğe giden tek bir yol olmadığı gibi, bir aile kurmanıza ve sağlıklı bir bebek sahibi olmanıza yardımcı olacak birçok seçenek vardır. Bu önemli konuları euroCARE uzmanımızla mutlaka görüşün!