Kıbrıs euroCARE IVF, ebeveynlik hedefinize ulaşmanızda ilk adım olan ve sizinle ilgili medikal bilgileri sağlayacak doğru testleri uygalayarak kişisel tedavi planınızı hazırlar.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre infertilite, hamile kalamama, hamileliği sürdürememe veya canlı doğuma gebelik taşıyamama olarak tanımlanabilir.
Başka bir tanım, kısırlığın çoğu çift için en az bir yıl boyunca sık ve korunmasız cinsel ilişkiye girmesine rağmen hamile kalamaması olduğunu söylüyor. Bu tanım yakın zamanda güncellenip 6 ay korunmasız cinsel ilişkiye girdikten sonra hamile kalamayan 35 yaş ve üstü kadınları da ekledi.
Kısırlık düşündüğünüzden daha yaygındır. Gerçekten de araştırmalar, çiftlerin %12 ile %15’inin 1 yıl korunmasız cinsel ilişkiye girdikten sonra hamile kalamadığını ve 2 yıl sonra çiftlerin %10’unun hala canlı doğmuş bebekleri olmadığını gösteriyor.
*Doğurgan-kısır çiftler arasındaki oran
Bu, 7 çiftten 1’inin gebe kalmada zorluk yaşayabileceği anlamına gelir. Birleşik Krallık’ta bu yaklaşık 3,5 milyon kişidir.
Dünyadaki kısırlık iki şekilde bulunabilir. Bunlar:
- Birincil kısırlık – hamilelik öyküsü olmayan birinin gebe kalmakta zorlandığı vakalar
- İkincil kısırlık – birisinin geçmişte 1 veya daha fazla hamilelik geçirdiği, ancak tekrar gebe kalmakta zorlandığı vakalar
Kısırlık, siz veya eşinizle ilgili bir sorundan veya kısırlığa sebep olan kadın ve erkek faktörlerinin bir kombinasyonundan kaynaklanabilir.
Ulusal Sağlık İstatistikleri raporuna göre:
- Kısır (infertil) çiftlerin üçte birinde sorun erkekte.
- Kısır (infertil) çiftlerin üçte birinde sorun tespit edilemez veya hem erkek hem de kadındır.
- Kısır (infertil) çiftlerin üçte birinde sorun kadındır.
*Dünya genelinde kadın-erkek kısırlığı
Kuzey Kıbrıs Fertilite Testi
EuroCARE IVF, Kıbrıs’a tüp bebek tedavisi için gelmeden önce, sizin ve eşinizin çeşitli testler yaptırmanızı ister.
Kadın ve erkek hastalarımız için yapılan doğurganlık testleri, tüp bebek uzmanlarımıza, hamilelikte başarı şansınızı arttırmak için kişisel olarak hangi ilaca ihtiyaç duyulduğu konusunda rehberlik eder.
Bireysel ihtiyaçlarınıza en uygun tedaviyi belirlediğimizde, hasta danışmanınız size tedavi süreci ile ilgili tüm detayları gönderecektir.
Tüm tüp bebek tedavilerimizde mümkün olan her şeyi yaptığımızdan emin olarak başarıya giden yolu izleriz.
Hormon Kan Testleri
Anti Müllerian Hormonu (AMH). Kadınlar, yaşla birlikte miktar ve kalite açısından giderek azalan yumurta tedarikiyle doğarlar. AMH, hücreler tarafından gelişen yumurta keselerinde (foliküller) salgılanan bir hormondur. Bir kadının kanındaki AMH seviyesi, yumurtalık rezervinin göstergesidir. Yüksek AMH seviyesi, iyi bir yumurta rezervi olduğunu gösterir.
Folikül Uyarıcı Hormon (FSH). FSH, yumurtalıklarda olgun yumurtaların üretilmesinde rol oynayan ana hormondur. Elimizde ne kadar az folikül (yumurta) olursa, o zaman beynimiz folikülleri denemek ve geliştirmek için FSH üretir. Bu nedenle yüksek FSH seviyesi, düşük yumurta rezervi ve yetersiz doğurganlığın bir göstergesidir.
Estradiol (E2). Estradiol, yumurtalık folikülleri tarafından salgılanan bir östrojen türüdür. Östradiol, yumurtalıklarınızın yumurta üretme yeteneğini (yumurtalık rezervi) belirlemek için tedaviden önce kontrol edilir. Yüksek seviyeler, yumurtalık rezervinizle ilgili bir sorununuz olabileceğini gösterir. FSH seviyeniz normalse ve östradiol seviyeniz yüksekse, östradiolün FSH’yi baskıladığı anlamına da gelebilir. Bunlardan herhangi biri, IVF ile başarı şansınızın azalabileceği anlamına gelir.
Tiroid Uyarıcı Hormon (TSH). Bu testler tiroid bezi problemlerini kontrol eder. TSH seviyeniz tedaviniz üzerinde bir etkiye sahip olabilir ve bu nedenle uzman Doktorumuz TSH seviyenizi kontrol edecek – eğer 2.5’ten yüksekse, seviyeleri düşürmek için ilaç reçete edecektir. Normal bir TSH seviyesi, bebekte kısırlık ve gebe kalma sorunları (yumurtalık ve tutunmayla ilgili), düşük, erken doğum, preeklampsi, düşük doğum ağırlığı ve zihinsel sorunlara karşı koruma sağlar.
Prolaktin. Tüp bebek tedaviniz sırasında kullandığınız ilaç, yumurtanızın büyümesini hızlandıracak ve rahim iç yüzeyinizi kalınlaştıracaktır. Embriyolara en iyi implantasyon şansını vermek için rahim duvarınız yeterli kalınlıkta olmalıdır. Hafifçe yükselen Prolaktin seviyeleri bile rahim astarının östrojene tepkisine müdahale edebilir ve yumurtalık folikülünün büyümesini etkileyerek üreme potansiyelini azaltabilir. Tedaviye kadar olan süreçte Prolaktin düzeylerini düşürmek için ilaç alınabilir.
Trans-vajinal ultrason taraması: Antral folikül sayımı. Bu taramanın tedaviye gelmeden önce yapılması önerilir. Tarama, yumurtalıklarınızda sahip olduğunuz foliküllerin sayısını sayacak ve olasılıkla kaç tane yumurtaya sahip olabileceğinizi gösterecektir. Ayrıca, rahimde, fibriodlar veya polipler gibi, embriyoların tutunma şansını etkileyebilecek herhangi bir anormallik olup olmadığını da kontrol eder.
Diğer Gerekli Testler
Tüp bebek tedavisi için gelen herkese uygulanan standart testler: HIV, HBsAg ve Anti-HCV‘dir. Erkek partner de bu enfeksiyon testlerine ek olarak sperm analizi yapar.
Hasta danışmanlarımız hangi testleri yaptırmanız gerektiğini size bildirecektir.Kaynaklar:
https://www.who.int/reproductivehealth/topics/infertility/en/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infertility/symptoms-causes/syc-20354317
https://www.cdc.gov/reproductivehealth/infertility/index.htm
https://www.nichd.nih.gov/health/topics/infertility/conditioninfo/common
https://www.nhs.uk/conditions/infertility/
https://www.cdc.gov/nchs/data/nhsr/nhsr067.pdf
https://www.nichd.nih.gov/health/topics/infertility/conditioninfo/common
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/female-fertility/art-20045887
https://www.healthline.com/health/pregnancy/signs-of-infertility#1
https://www.nichd.nih.gov/health/topics/menshealth/conditioninfo/infertility
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4691969/
https://www.healthline.com/health/pregnancy/signs-of-infertility#4
https://en.wikipedia.org/wiki/Male_infertility